Σπανιες φωτογραφιεςΣυνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Ο συγγραφέας Γ. Κ. Φωτιάδης | Εκτύπωση |  E-mail

Η περιοχή Αχαλτσύχ είναι μία από τις πιο πλούσιες περιφέρειες της Νοτιοδυτικής Γεωργίας. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χλμ. από τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή η περιοχή, όπως και όλος ο Καύκασος, από πολύ παλιά τραβούσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων αργύρου, χαλκού και των λατομείων. Εξαιτίας λοιπόν αυτών εδώ εμφανίστηκαν οι Έλληνες πολύ νωρίς προ Χριστού. Φυσικά, πολλά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σ' αυτή την περιοχή, αργότερα ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Όμως το μεγαλύτερο τμήμα συνέχισε να ζει και να εργάζεται εκεί.

Στη δεκαετία του 30 του 19 αιώνα στην περιοχή του Αχαλτσύχ συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός Ελλήνων. Π.χ. η εφημερίδα «Νέα της Τιφλίδας» το 1831 έγραψε: «Κατά το διορισμό, στις 3 Αυγούστου, του Διοικητού του Πασαλικιόϊ Ντρεσιέρνερ στις 9 το πρωί, στο καθορισμένο μέρος συγκεντρώθηκε κόσμος, Γεωργιανοί, Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι. Επικεφαλής των πολλών μεταναστών Αρμενίων από το Αρζρούμ ήταν ο Αρμένιος Αρχιεπίσκοπος Καραπέτ. Μόνο οι Γεωργιανοί και Έλληνες μη έχοντας τον δικό τους πνευματικό πατέρα πήγαιναν ταπεινωμένοι, με χαμηλά τα βλέμματα και κλαίγοντας. Ηλεκτροφωτίστηκαν τρεις Ελληνικές εκκλησίες και δύο Αρμενικές. Ο ηλεκτροφωτισμός των ετοιμόρροπων Ελληνικών εκκλησιών ακόμη μια φορά επιβεβαιώνει την αξιοπιστία για τη ζωή και τη δράση των Ελλήνων σ' αυτό το μέρος του Βασιλείου της Γεωργίας.

Γ.Κ.Φωτιάδης
Γ.Κ.Φωτιάδης

Το 1902 στην περιοχή Αχαλκαλάκι ζούσαν 111 Έλληνες, στη δε περιοχή Αχαλτσύχ 414. Στην κατάσταση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες που ζούσαν στα ορεινά απρόσιτα χωριά της περιοχής Αχαλτσύχ. Το 1882 οι Έλληνες κατάφεραν τελικά να ανοίξουν στο Αχαλτσύχ σχολείο τεσσάρων τάξεων για τα παιδιά των Ελλήνων.

Στην αρχή τα μαθήματα γίνονταν στο σπίτι του Ιβάν Μπουντάγκωφ. Εκεί βρισκόταν και το ταμείο του σχολείου. Από την 1 Ιουλίου 1886 το σχολείο εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Παύλου Σαρήεφ, γι αυτό η Ελληνική κοινότητα του πλήρωνε 180 ρούβλια το χρόνο. Την περίοδο εκείνη τα έξοδα τα πλήρωνε η τοπική κοινότητα του χωριού. Η Ελληνική κοινότητα του Αχαλτσύχ έδωσε στον κόσμο της λογοτεχνίας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας τον γνωστό δραματικό συγγραφέα Γεώργιο Φωτιάδη του Κωνσταντίνου.

Ο συγγραφέας  Γ. Κ. Φωτιάδης, είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς των Ποντιακών γραμμάτων. Γεννήθηκε το 1872 σε ένα μικρό χωριό της Ανατολίας στην Κρώμνη και ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της Ζαφίρας και του Κωνσταντίνου Φωτιάδη. Τελείωσε το σχολείο της ενορίας Μεταμόρφωσης της γενέτειρας του.  Η ζωή του στην παιδική ηλικία ήταν πολύ ταραγμένη. Ήταν μοναχογιός χωρίς φίλους. Ήταν φυσικό αυτό το αίσθημα της μοναξιάς να καλλιεργήσει μέσα του την τάση προς απομόνωση και αυτοανάλυση. Οι γονείς του κάτω από το βάρος της φτώχειας αναγκάστηκαν να πάνε στην πόλη και έδωσαν το παιδί στο καπνεργοστάσιο, όπου η αποπνικτική ατμόσφαιρα και η βαριά δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ευαίσθητη ψυχή του μελλοντικού συγγραφέα. Τελικά ύστερα από επίμονη πάλη με τη φτώχεια οι γονείς κατάφεραν να στείλουν το παιδί στο Γυμνάσιο της Τραπεζούντας. Το 1888 αφού τελείωσε το Γυμνάσιο για ένα διάστημα ασχολήθηκε ως παιδαγωγός. Αργότερα λόγω των οικονομικών συνθηκών αναγκάστηκε να υπηρετήσει στο Βατούμ ως γραμματέας ιδιωτικού γραφείου. Γύρισε από εκεί και φοίτησε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, ενώ, παράλληλα, εργαζόταν, για να βγάλει τα έξοδα του. Στο διάστημα της φοίτησης του στο Φροντιστήριο ζούσε μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Γιάννη. Τα οικονομικά του ίδιου και της οικογένειας βελτιώθηκαν, μόνο όταν αποφοιτώντας από το φροντιστήριο ο αδερφός του διορίστηκε δάσκαλος.

Αργότερα, αταλάντευτος ως προς την παραπέρα σταδιοδρομία του πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η ελληνική κοινότητα της Τραπεζούντας του χορήγησε ένα μικρό βοήθημα. Για να βελτιώσει τα οικονομικά του, ταυτόχρονα, παρέδιδε ιδιωτικά μαθήματα. Το 1896 πήρε το πτυχίο της νομικής με άριστα. Τον επόμενο χρόνο κατατάχτηκε εθελοντής στον ελληνικό στρατό (στο σώμα του Σμολένσκ). Όλα τα αρχειακά έγγραφα που αφορούν τον ελληνικό στρατό στα εδάφη της Αυτοκρατορικής Ρωσίας βρίσκονται στα αρχεία της Μόσχας. Διαπαιδαγωγημένος στο εθνικό πνεύμα, με πυρετώδη ενεργητικότητα πήγε στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι συνταρακτικές φρικαλεότητες του πολέμου αποτέλεσαν την κρίσιμη καμπή στη ζωή του. Το 1897 τραυματίστηκε, στην ωμοπλάτη στις μάχες του Σαρανταπόρου.

Αφού μελέτησε καλά την πραγματικότητα βλέποντας όλη την ωμότητά του πολέμου, χωρίς καμιά πλέον αμφιβολία άρχισε να αποστρέφεται τον πόλεμο,  ο οποίος τράβηξε το βλέμμα και του Γ. Κ. Φωτιάδη και συμμετείχε στον άδοξο αυτό το πόλεμο.

Το 1896 αφού έδωσε τις διπλωματικές εξετάσεις και επειδή ήταν αριστούχος απέκτησε το δικαίωμα να παρίσταται στον Αρειό Πάγο - ανώτατο δικαστήριο των Αθηνών. Όμως εδώ, τα ψέματα, οι δολοπλοκίες των δικηγόρων του φάνηκαν τόσο άτιμα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. που χωρίς καθόλου να λυπηθεί γι αυτό αρνήθηκε αυτό το δικαίωμα. Πριν από το πόλεμο του 1897 είχε μεταβεί στην Ιταλία, για να κάνει το διδακτορικό του (στο ρωμαϊκό δίκαιο) στο πανεπιστήμιο της Παντόβας, λόγω όμως του πολέμου ανάγκασε ν'  αφήσει στη μέση τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Το επόμενο έτος, δηλαδή το 1898 επέστρεψε στην Τραπεζούντα και το 1899 μαζί με τον αδερφό του Γιάννη έφυγαν για την Ρωσία και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Βατούμ της Ατζαρίας της Γεωργίας. Στη συνέχεια πήγε στη Πετρούπολη και τη Μόσχα, η οποία από παλιά τον είλκυε με το ευρύτατο πεδίο δράσης. Όμως οι ελπίδες του δεν δικαιώθηκαν. Η Πετρούπολη με το κλίμα της κλόνισε την άσχημη υγεία του. Αρρώστησε από μια φοβερή αρρώστια, η οποία υπέσκαπτε καθημερινά τον οργανισμό του. Μένοντας στην Ρωσία, με τη μεσολάβηση της βασίλισσας Όλγας κατάφερε να του χορηγηθεί η άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος για την πόλη του Βατούμ. Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του, όμως, και οι κοινωνικές αντιλήψεις του γρήγορα τον ώθησαν να εγκαταλείψει τη δικηγορία. Άλλωστε, από το δικηγορικό επάγγελμα είχε διάφορες θλιβερές εμπειρίες από τα κρατούντα στην Αθήνα της δελιγιαννικής εποχής. ‘Ένα άλλο κίνητρο για την εγκατάλειψη της δικηγορίας ήταν η έφεση του προς τη συγγραφή. Για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, εργάστηκε στις εμπορικές επιχειρήσεις Θεμιστοκλή Γρηγοριάδη στο Βατούμ.      

Το 1907 πολέμησε, ακόμη, στην Κρήτη. Γύρισε από εκεί   και πήγε στην Κρώμνη μαζί με τον αδερφό του Γιάννη για αλλαγή κλίματος ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του, μια και υπέφερε από φυματίωση του λάρυγγα.

Με τα γράμματα ασχολήθηκε από πολύ νωρίς.  Σ'  αυτό τον ώθησε και η γνώση διάφορων ξένων γλωσσών, όπως της γαλλικής, που τη διδάχτηκε στο σχολείο των Φρέριδων στην Τραπεζούντα, και της ιταλικής που την έμαθε στο ιταλικό σχολείο της πρωτεύουσας του Πόντου. Τα πρώτα έργα, που δημοσιεύτηκαν με ψευδώνυμα στο περιοδικό «Αστήρ του Πόντου», ήταν ποιήματα. Την ίδια περίοδο ζώντας στην Τραπεζούντα έγραψε διάφορα θεατρικά έργα, που παίχθηκαν από παιδιά των δημοτικών σχολείων με δική του σκηνοθεσία.

Το καλοκαίρι του 1908 γύρισε στην πόλη Αχαλτσύχ της Γεωργίας κοντά στον αδελφό του και αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στη λογοτεχνική δραστηριότητα, την οποία είχε αρχίσει στα φοιτητικά του χρόνια. Το χειμώνα του ίδιου χρόνου έριξε τα περισσότερα έργα του στη φωτιά. Λίγες ώρες πριν το θάνατό του χαιρόταν που επιτέλους εγκαταλείπει αυτόν τον κόσμο, το γεμάτο απαρηγόρητη θλίψη και πίκρα. Ο Γ. Κ. Φωτιάδης πέθανε στο Αχαλτσύχ στις 2 Ιανουαρίου 1909 σε ηλικία 36 χρονών.

Τα έργα του αποτελούνταν από τα εξής θέματα:

Μοναστήρι
Το μοναστήρι Σαφάρι

Γενικά - «Επιστολαί από την Κρώμνη, την Αθήνα και την Πετρούπολη»

«Ανταποκρίσεις από τον πόλεμο του 1897»

«Κοινωνικά ζητήματα»

«Νομικά»

«Σκέψεις και διηγήματα της γυμνασιακής και της φοιτητικής ζωής»

«Θεατρικά έργα (μελέτες)

Μυθιστορήματα - «Ματωμένο κάστρο»

«Το θαύμα της Ευαγγελίστριας ή η Συριανή»

«Αν ζούσαμε αληθινά»

«Νεόπλουτοι»

«Η χειραφετημένη»

«Η ζωή προστάζει»

Θεατρικά -  «Τα δώρα της Νεοχρονίας (ή της Πρωτοχρονιάς)»

«Η προξενιά»

«Τα σκοτάδια» -γνωστότερο ως Λαζάραγας

«Τα μισόφωτα»

«Το φως»

«Τρελός»

Από αυτά σώζονται ολόκληρα  «Η προξενεία», «Τα σκοτάδια» και  «Τα μισόφωτα», το τελευταίο, σε χειρόγραφη μορφή, βρίσκεται στα χέρια συγγενών του.

Μετά από τα πολλά φιλολογικά έργα που έγραψε αποφάσισε να γράψει την τριλογία «Το σκοτάδι», «Το ημίφως», «Το φως». Αυτά τα τρία έργα έπρεπε να πιάσουν όλα τα στάδια ανάπτυξης της κοινωνικής αυτοσυνείδησης τόσο στην πόλη όσο και στο χωριό. 'Όμως δεν του έλαχε ο κλήρος να αποτελειώσει το έργο του. Το τρίτο έργο-πράξη έμεινε ατελείωτο.

Το έργο-πράξη «Το σκοτάδι» πρόφτασε να το δει στις σκηνές του Βατούμ, Σοχούμ και της Τιφλίδας. Και στις τρεις περιπτώσεις το έργο είχε επιτυχία και έκανε πρωτοφανή θρίαμβο.

Μερικά αδημοσίευτα έργα του Γ. Φωτιάδη σε πρωτότυπα φυλάγονται στο Κεντρικό Κρατικό Ιστορικό Αρχείο της Δημοκρατίας Γεωργίας.

 

Σωκράτης Αγγελίδης

Διδάκτωρ Ιστορίας -Ασιολόγος
  Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΦτωχόΑριστο 

Ανακοινωσεις

ΕΝΑΡΞΗ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017- 2018

Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων της. Σας περιμένουμε όλους, παλαιά και νέα μέλη να γνωριστούμε και να χορέψουμε παρέα. Η έναρξη των τμημάτων ορίζεται τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.
Ενδεικτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΔΕΥΤΕΡΑ α) Παιδικό τμήμα αρχαρίων 19:00 - 20:00
β) Παιδικό τμήμα προχωρημένων 20:00 - 21:00
γ) Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 21:00 - 22:00
ΤΕΤΑΡΤΗ α) Παιδικό τμήμα αρχαρίων 19:00 - 20:00
β)Παιδικό τμήμα προχωρημένων 20:00 - 21:00
γ) Τμήμα ενηλίκων παραστάσεων 21:00 - 22:00

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΠΕΜΠΤΗ α) Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 19:00 - 20:30
β) Τμήμα ενηλίκων προχωρημένων 20:30 - 22:00

ΧΟΡΩΔΙΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ α) Ρεπερτόριο νεοελληνικού τραγουδιού 18:00 - 19:00
β) Ρεπερτόριο ποντιακού τραγουδιού 19:00 - 20:00

ΤΜΗΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ Οι μέρες και ώρες διαμορφώνονται μετά από συνεννόηση των ενδιαφερομένων με το δάσκαλο.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης και τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου
.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του συλλόγου από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες 19:00 - 22:00. Σας περιμένουμε και ευχόμαστε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά.

Καλό καλοκαίρι

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων σας εύχονται καλό καλοκαίρι και επιστροφή το Σεπτέμβριο με περισσότερη διάθεση.

Χρόνια πολλά

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων  σας εύχονται χρόνια πολλά , καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Η αποψη σας

Συνδεδεμενοι

Έχουμε 1 μέλος online