Σπανιες φωτογραφιεςΣυνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
H χορωδία μας στην Κωνσταντινούπολη | Εκτύπωση |  E-mail
Στο τετραήμερο 18 - 21 Φεβρουαρίου 2010 η χορωδία της Ε.Π.Ω.Φ. βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη προσκεκλημένη του ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ για μια εμφάνιση. Ήταν μια εκδήλωση που διοργάνωσε το συγκεκριμένο διδακτήριο σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προέβλεπε συμμετοχή οχτώ χορωδιών.

Συμμετείχαν συγκεκριμένα έξι χορωδίες απ' την Ελλάδα (Βυζαντινή Χορωδία Πέτρου Λαμπαδαρίου, Χορωδία ΟΣΕ «Θερμαϊκός», Χορωδία Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, Χορωδία Μικρασιατικού Συλλόγου Βεροίας, Χορωδία Καπή Μενεμένης, Χορωδία Ε.Π.Ω.Φ. και δύο απ' την Κωνσταντινούπολη 9Χορωδία Ζωγράφειου Λυκείου και Πολυφωνική χορωδία KORAL ISTANBUL. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ το οποίο βρίσκεται στην περιοχή ΠΕΡΑΝ, πολύ κοντά στο Ελληνικό Προξενείο.

Πόλη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Η Χορωδία μας ερμήνευσε και ελληνικά τραγούδια υπό την διεύθυνση της μαέστρου δίδας Δήμητρας Ζησέκα με πιανίστα τον κ. Χρήστο Συγκούνη και 2 ποντικά τραγούδια υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Παύλου Τσακαλίδη με πιανίστα την κ. Λαρήσα Τσακαλίδου. Η απόδοση της χορωδίας μας ήταν εξαιρετική. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας της κλήθηκε να ερμηνεύσει ξανά ένα ελληνικό κι ένα ποντιακό τραγούδι, Και βέβαια δεν χαλάσαμε το χατίρι των ομογενών μας. Μάλιστα η ερμηνεία των ποντιακών τραγουδιών αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν αναλογισθούμε ότι ήταν η πρώτη φορά από την ίδρυση του σχολείου που ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια στους χώρους του. Και όπως καταλαβαίνετε, η συγκίνηση τόσο του ακροατηρίου όσο και των μελών της Χορωδίας ήταν πολύ μεγάλη. 

Aυτός ήταν και ο κύριος στόχος της αποστολής. να συμμετάσχουμε και να βοηθήσουμε την προσπάθεια των τελευταίων ομογενών Ελλήνων και να κροτήσουν ψηλά τη σημαία της ελληνικότητας και της ορθοδοξίας.

Μετά την εμφάνιση της χορωδίας απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα του ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ κ. Δεμιρτζόγλου.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΩΦ επέδωσε στον διευθυντή του ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ τον δερματόδετο τόμο του έξοχου έργου του κ. Τάσου Κυριακίδη με τίτλο «ΠΟΝΤΟΣ, Χαρακτικά - Χάρτες - Γκραβούρες» Πραγματικά συγκινητικές στιγμές την ώρα εκείνη της ανταλλαγής.

Ταυτόχρονα όμως με την κεντρική μας αποστολή, φροντίσαμε να εκμεταλλευθούμε την παραμονή μας στην Κωνσταντινούπολη και για τουριστικούς λόγους. Σ' αυτό μας βοήθησε τόσο το Πρακτορείο που είχε επιμεληθεί τα του ταξιδιού (VERGINA TRAVEL) όσο και η αρχηγός της αποστολής μας δ. Γλυκερία Εμμανουηλίδου.

Έτσι επισκεφθήκαμε τη μονή των Βλαχερνών, το Μπαλουκλί, την Αγία Σοφία, τον Ιππόδρομο, το Μπλέ Τζαμί, το υδραγωγείο του Ιουστινιανού, την κλειστή αγορά Gran Bazaar ή Καπαλί Τσαρσί, την Αιγυπτιακή αγορά, τη μονή της χώρας, ενώ ξεχωριστό τόνο έδωσε η περιήγηση για 1½ ώρα στα νερά του Βοσπόρου με το τόσο έντονο ελληνικό χρώμα.

Ξύπνησαν έτσι μνήμες απ' το όχι πολύ παλιό παρελθόν και αισθανθήκαμε μεγάλη απογοήτευση όταν μάθαμε ότι ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός της παντοτινής βασιλεύουσας δεν ξεπερνά τις 1.500 ψυχές.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου μεταβήκαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Όλα όσα προαναφέραμε αφορούσαν τις αμέριστες δραστηριότητες των μελών της Χορωδίας. Την πρώτη και την τρίτη νύχτα παραμονής μας στην Κωνσταντινούπολη φροντίσαμε να τις εκμεταλλευτούμε ακούγοντας πολίτικη μουσική - ποντιακή μουσική και τούρκικες μπαλάντες απ' τον φημισμένο καλλιτέχνη - ποντιακής καταγωγής - Fuet Saka. Σε τέτοιες στιγμές που όλοι μαζί - Έλληνες και Τούρκοι - γίνονται ένα, τραγουδώντας στον ίδιο σκοπό. Οι μεν ελληνικούς στίχους οι δε τούρκικους, αντιλαμβάνεσαι ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. αντίθετα είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο. Επαναλαμβάνουμε, οι λαοί...

Επιστρέψαμε την Κυριακή το βράδυ κατάκοποι αλλά πέρα για πέρα ικανοποιημένοι ότι δώσαμε λίγο οξυγόνο στην Ελληνική ομογένεια της Πόλης, με μια υπόσχεση που έδωσε ο καθένας στον εαυτό του:  Να ξαναπάει στον αιώνιο προορισμό, στην ΠΟΛΗ.
  Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
ΦτωχόΑριστο 

Ανακοινωσεις

ΕΝΑΡΞΗ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017- 2018

Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων της. Σας περιμένουμε όλους, παλαιά και νέα μέλη να γνωριστούμε και να χορέψουμε παρέα. Η έναρξη των τμημάτων ορίζεται τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.
Ενδεικτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΔΕΥΤΕΡΑ α) Παιδικό τμήμα αρχαρίων 19:00 - 20:00
β) Παιδικό τμήμα προχωρημένων 20:00 - 21:00
γ) Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 21:00 - 22:00
ΤΕΤΑΡΤΗ α) Παιδικό τμήμα αρχαρίων 19:00 - 20:00
β)Παιδικό τμήμα προχωρημένων 20:00 - 21:00
γ) Τμήμα ενηλίκων παραστάσεων 21:00 - 22:00

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΠΕΜΠΤΗ α) Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 19:00 - 20:30
β) Τμήμα ενηλίκων προχωρημένων 20:30 - 22:00

ΧΟΡΩΔΙΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ α) Ρεπερτόριο νεοελληνικού τραγουδιού 18:00 - 19:00
β) Ρεπερτόριο ποντιακού τραγουδιού 19:00 - 20:00

ΤΜΗΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ Οι μέρες και ώρες διαμορφώνονται μετά από συνεννόηση των ενδιαφερομένων με το δάσκαλο.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης και τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου
.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του συλλόγου από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες 19:00 - 22:00. Σας περιμένουμε και ευχόμαστε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά.

Καλό καλοκαίρι

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων σας εύχονται καλό καλοκαίρι και επιστροφή το Σεπτέμβριο με περισσότερη διάθεση.

Χρόνια πολλά

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων  σας εύχονται χρόνια πολλά , καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Η αποψη σας

Συνδεδεμενοι

Έχουμε 1 επισκέπτη και 1 μέλος online