Σπανιες φωτογραφιεςΣυνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Βεστιάριο | Εκτύπωση |  E-mail

Η σημασία της ύπαρξης βεστιαρίου δεν έχει να κάνει μ' αυτό καθ' αυτό το βεστιάριο αλλά με την σημασία και τη δύναμη που αποκτά όταν αποτελεί το μέσο με το οποίο διατηρείται στην επιφάνεια η ιστορία και αποτελεί έναυσμα για τη διατήρησή της και τη μετάδοσή της σ' επόμενες γενιές στη ‘μορφή' που της αξίζει: ολοκληρωμένα και με αντικειμενική άποψη.

Η παραδοσιακή φορεσιά για κάθε λαό έχει τη σημασία της. Λειτουργεί αρχικά σαν στολή, η οποία εξασφαλίζει την ομοιομορφία, ενώ ταυτόχρονα με μερικά διακριτικά σύμβολα δηλώνει την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει το άτομο καθώς και την βαθμίδα που κατέχει στην ιεραρχία. Επίσης, χρησιμεύει στο να προσδιορίσει την εθνολογική ομάδα. Μια φορεσιά αναδεικνύει την ιστορία του τόπου της - τοπικές συνήθειες, ήθη και έθιμα, τη διάθρωση και τις αξίες μιας κοινωνίας, τη θέση και την προσωπικότητα ενός ατόμου.

Για κάθε λαό, ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτικές επιρροές στο πέρασμα των χρόνων, ήρθε η στιγμή κατά την οποία εγκαταλείφτηκε η παραδοσιακή φορεσιά και περνώντας από διάφορα μεταβατικά στάδια, υιοθετήθηκε ολοκληρωτικά ο ρουχισμός.
Παρ' όλα αυτά όμως, οι πρόγονοί μας έδωσαν αγώνα ώστε να μπορούν να τιμούν τη φορεσιά της καταγωγής τους, εδραιώνοντας ήθη και έθιμα στα οποία η νεολαία ακολουθούσε την παράδοση και την έκανε μέρος της ζωής της, διατηρώντας την παραδοσιακή φορεσιά στο πέρασμα των αιώνων.

Στα νεότερα χρόνια, όπου οι επιδράσεις από άλλους λαούς είναι περισσότερες, αλλά και η αστάθεια στην διατήρηση της εθνικής και κοινωνικής μοναδικότητας είναι μια πληγή για τον κάθε λαό, η ύπαρξη της φορεσιάς είναι απαραίτητη γιατί βοηθά και τον θεατή και τον χορευτή να μπουν στο συγκεκριμένο κοινωνικό σύστημα αναφοράς. Έπειτα, αποτελεί το εργαλείο για την κατανόηση του ανθρώπου και της κοινωνίας του.

foresies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από ιδρύσεώς της η Ε.Π.Ω.Φ. ένιωσε την ανάγκη να διατηρήσει και να συντηρήσει την παραδοσιακή ενδυμασία του έθνους μας στο χρόνο, σφραγίζοντας έτσι την ύπαρξη και διαφύλαξη της ιστορικής γνώσης.  

Ο Σύλλογός μας διαθέτει ένα πλήρες βεστιάριο από συνολικά 140 ανδρικές, γυναικείες και παιδικές παραδοσιακές ενδυμασίες από τον Πόντο και από τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Αναλυτικά:

 

Ανδρικές

Γυναικείες

ΘΡΑΚΗ

10

12

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

8

10

ΗΠΕΙΡΟΣ

---

8

ΠΟΝΤΟΣ - Ενηλίκων

15

25

ΠΟΝΤΟΣ - Παιδικές

15

30

Οι φορεσιές μαζί με τα αξεσουάρ τους φυλάσσονται σε αριθμημένες θήκες με το λογότυπο της Ένωση σ' ένα ξεχωριστό δωμάτιο 20τ.μ. στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα για τη συντήρηση κι επιδιόρθωσή τους. Επιπλέον, σε κάθε αποστολή διατίθενται στους χορευτές και βαλίτσες με τα διακριτικά της ΕΠΩΦ, εξασφαλίζοντας την ομοιομορφία κι επισημαίνοντας στον κάθε αποδέκτη την εθνική και κοινωνική μας μοναδικότητα.
  Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 

Ανακοινωσεις

ΕΝΑΡΞΗ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017- 2018

Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων της. Σας περιμένουμε όλους, παλαιά και νέα μέλη να γνωριστούμε και να χορέψουμε παρέα. Η έναρξη των τμημάτων ορίζεται τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.
Ενδεικτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΔΕΥΤΕΡΑ α) Παιδικό τμήμα αρχαρίων 19:00 - 20:00
β) Παιδικό τμήμα προχωρημένων 20:00 - 21:00
γ) Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 21:00 - 22:00
ΤΕΤΑΡΤΗ α) Παιδικό τμήμα αρχαρίων 19:00 - 20:00
β)Παιδικό τμήμα προχωρημένων 20:00 - 21:00
γ) Τμήμα ενηλίκων παραστάσεων 21:00 - 22:00

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΠΕΜΠΤΗ α) Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 19:00 - 20:30
β) Τμήμα ενηλίκων προχωρημένων 20:30 - 22:00

ΧΟΡΩΔΙΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ α) Ρεπερτόριο νεοελληνικού τραγουδιού 18:00 - 19:00
β) Ρεπερτόριο ποντιακού τραγουδιού 19:00 - 20:00

ΤΜΗΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ Οι μέρες και ώρες διαμορφώνονται μετά από συνεννόηση των ενδιαφερομένων με το δάσκαλο.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης και τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου
.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του συλλόγου από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες 19:00 - 22:00. Σας περιμένουμε και ευχόμαστε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά.

Καλό καλοκαίρι

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων σας εύχονται καλό καλοκαίρι και επιστροφή το Σεπτέμβριο με περισσότερη διάθεση.

Χρόνια πολλά

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων  σας εύχονται χρόνια πολλά , καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Η αποψη σας

Συνδεδεμενοι

Έχουμε 1 μέλος online