Σπανιες φωτογραφιεςΣυνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Εκπαιδευτική Εκδρομή στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ | Εκτύπωση |  E-mail

   Την Κυριακή 11 Μαΐου 2008 η «Ένωση Ποντίων Ωραιοκαστρου και Φίλων» πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για το παιδικό και εφηβικό τμήμα του χορευτικού και της χορωδίας. Στην εκδρομή συμμετείχαν 20 νεαρά μέλη του συλλόγου και συνόδεψαν τα μέλη του Δ.Σ.

   Η πρώτη στάση έγινε στην Έδεσσα, όπου επισκεφτήκαμε τους καταρράκτες και κάναμε μια μικρή περιήγηση στην πόλη.
Έπειτα, επισκεφθήκαμε το Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας και συγκεκριμένα ξεναγηθήκαμε στο Κέντρο Ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα. Παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την βιολογία, την οικολογία και την προστασία της καφέ αρκούδας, τα οποία προέκυψαν από την έρευνα και μελέτη της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την πληροφόρηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση του κοινού. Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν ήταν:
   Αναπαραστάσεις της αρκούδας από τον άνθρωπο, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε αρχαία αγγεία, πίνακες ζωγραφικής, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές παρουσιάσεις. Επιπλέον, κατά την διάρκεια της ξενάγησης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ανθρώπινη προσέγγιση στην ζωή της αρκούδας.
   Εξέλιξη του είδους και γεωγραφική κατανομή στην Ελλαδικό χώρο και συζήτηση σχετικά με τις αιτίες που οδηγούν στην συρρίκνωση και διάσπαση των πληθυσμών.
   Βιολογία και οικολογία του είδους στις εποχές του χρόνου και ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής της καφέ αρκούδας ανά εποχή, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ζώου, τις τροφικές συνήθειες, την αναπαραγωγή, την γέννηση, την εκπαίδευση, τον χειμέριο λήθαργο και γενικότερα τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, στο οποίο ζει.
   Οι μικροί μας φίλοι παρακολούθησαν την ξενάγηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Αναμνηστική
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδρομή.
 
   Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά Φλώρινας. Αφού, οι μικροί μας φίλοι ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης για τον λύκο, περιηγήθηκαν στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου φιλοξενούνται λύκοι, οι οποίοι προέρχονται είτε από κατασχέσεις είτε από ζωολογικούς κήπους. Οι λύκοι αυτοί, απομακρυσμένοι από την φυσική κοινωνική τους ομάδα, την αγέλη, από πολύ μικρή ηλικία και έχοντας ζήσει την άμεση εξάρτηση από τον άνθρωπο, όπως οι αιχμάλωτες αρκούδες, δεν γνωρίζουν τους βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να επανενταχθούν και να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μετά την εισαγωγή και περίθαλψη τους στον Κτηνιατρικό Σταθμό μεταφέρονται στο Καταφύγιο του Λύκου, στο ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.   
   Τελευταία στάση της εκδρομής ήταν ο παραδοσιακός οικισμός Λιμνοχώρι, όπου γευματίσαμε. Έπειτα περιηγηθήκαμε στις όχθες της λίμνης Ζάζαρη, όπου απολαύσαμε την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, καθώς και τις γραφικές γειτονίες του χωριού.
   Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με έξοδα του συλλόγου. Αξίζει να αναφερθεί ότι με απόφαση του Δ.Σ. ο σύλλογος έγινε χορηγός και υποστηρικτής της προσπάθειας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρουσιάζονται αναλυτικά στην ηλεκτρονική σελίδα της «Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων» (www.oraman.eu).
                                                       Επιμέλεια: Έλενα Παπαδοπούλου

 
  Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 

Ανακοινωσεις

ΕΝΑΡΞΗ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017- 2018

Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων της. Σας περιμένουμε όλους, παλαιά και νέα μέλη να γνωριστούμε και να χορέψουμε παρέα. Η έναρξη των τμημάτων ορίζεται τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.
Ενδεικτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΔΕΥΤΕΡΑ α) Παιδικό τμήμα αρχαρίων 19:00 - 20:00
β) Παιδικό τμήμα προχωρημένων 20:00 - 21:00
γ) Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 21:00 - 22:00
ΤΕΤΑΡΤΗ α) Παιδικό τμήμα αρχαρίων 19:00 - 20:00
β)Παιδικό τμήμα προχωρημένων 20:00 - 21:00
γ) Τμήμα ενηλίκων παραστάσεων 21:00 - 22:00

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ - ΠΕΜΠΤΗ α) Τμήμα ενηλίκων αρχαρίων 19:00 - 20:30
β) Τμήμα ενηλίκων προχωρημένων 20:30 - 22:00

ΧΟΡΩΔΙΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ α) Ρεπερτόριο νεοελληνικού τραγουδιού 18:00 - 19:00
β) Ρεπερτόριο ποντιακού τραγουδιού 19:00 - 20:00

ΤΜΗΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ Οι μέρες και ώρες διαμορφώνονται μετά από συνεννόηση των ενδιαφερομένων με το δάσκαλο.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης και τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου
.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του συλλόγου από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες 19:00 - 22:00. Σας περιμένουμε και ευχόμαστε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά.

Καλό καλοκαίρι

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων σας εύχονται καλό καλοκαίρι και επιστροφή το Σεπτέμβριο με περισσότερη διάθεση.

Χρόνια πολλά

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων  σας εύχονται χρόνια πολλά , καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Η αποψη σας

Συνδεδεμενοι

Έχουμε 1 μέλος online