ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 26-27 ΜΑΙΟΥ 2012

Το Σάββατο 26 Μαΐου στις 09:00 το βράδυ και κάτω από ασταμάτητη βροχή, ξεκίνησε λαμπαδηδρομία μπροστά από το δημαρχείο Ωραιοκάστρου. Η πομπή διήλθε από τις οδούς Κομνηνών-Λεωφ. Δημοκρατίας-Βασ. Γεωργίου και κατέληξε στο χώρο μπροστά απ’ το νεοανεγερθέν μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκεί, μέλη της ΕΠΩΦ είχαν σχηματίσει με μικρά κεράκια αναμμένα τον αριθμό 353.000 – παραπέμποντας στα θύματα της Γενοκτονίας

Μία σκηνή πραγματικά συγκινητική.
Στην πομπή μετείχαν με τα λάβαρα τους και οι τρείς ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου Ωραιοκάστρου :   ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ «Ο ΠΟΝΤΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ «ΔΙΓΕΝΗΣ».

Την Κυριακή 27 Μαΐου η μέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο, όπου εψάλη και το μνημόσυνο.  Ομιλία σχετική με την Ποντιακή  Γενοκτονία έκανε μέσα στον ιερό ναό η γνωστή συνδημότισσα μας, ζωγράφος  κ.Μαίρη Βεργουλίδου. Ο ηθοποιός Πόλυς  Καρακασίδης απήγγειλε το ποίημα «ΠΑΡΘΕΝ» του Κ. Καβάφη, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στο εκκλησίασμα. Μετά την διανομή κολλύβων όλοι μεταφέρθηκαν στην πλατεία του Δημαρχείου προκειμένου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο χώρος είχε διακοσμηθεί με πανό από τοπωνύμια του Πόντου, προσδίδοντας έτσι ένα νοσταλγικό τόνο στην εκδήλωση. Ο Δήμαρχος κ Δημήτρης Σαραμάντος, έχοντας δίπλα του τους δύο εν ζωή πρόσφυγες πρώτης γενιάς  κ.κ. Χαραλαμπίδη Κοσμά και Δαμιανίδη Απόστολο, αποκάλυψε το μνημείο. Ένα έργο λιτό και εντυπωσιακό συνάμα. Ένα έργο από τα χέρια του συνδημότη μας κ. Γιώργου Κικώτη, προς τον οποίο απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια τόσο για την έμπνευση όσο και για την απόδοση του έργου.
Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δημήτρη Σαραμάντο ενώ τελευταία στιγμή δεν δόθηκε βήμα στον πρόεδρο της ΕΠΩΦ .
Συμβολική ήταν η φύτευση ενός ποντιακού φυτού Ροδάφνον από τους δύο αντιδημάρχους  κ. κ. Ανέστη Πολυχρονίδη και Θόδωρο Ματσουκατίδη και από το μέλος της ΕΠΩΦ κ. Χρήστο Παναγιωτίδη, ο οποίος και μετέφερε το φυτό από την Τραπεζούντα κατά την διάρκεια  της εκδρομής-προσκυνήματος που διοργανώθηκε από την ΕΠΩΦ πέρσι στον Πόντο. Επίσης πρόκειται να εντοιχισθεί και μία πέτρα φερμένη και αυτή από τον Πόντο, όπου ο καλλιτέχνης Γιώργος Κικώτης χάραξε : «ΠΟΝΤΟΥ ΓΗΣ». Η πέτρα αυτή προέρχεται από το χωριό Χατς, απ’ όπου κατά τις περισσότερες εκδοχές, το Ωραιόκαστρο έλκει την ονομασία του. Και η πέτρα αυτή είναι προσφορά του κ. Χρήστου Παναγιωτίδη.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου  Δημήτριο Σαραμάντο, τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος  Γεώργιο Παρχαρίδη, εκπροσώπους της μαθητικής κοινότητας, εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων του Ωραιοκάστρου και από τους τρεις ποντιακούς συλλόγους. Εντύπωση μεγάλη προξένησε το στεφάνι-σύνθεση που κατέθεσε η ΕΠΩΦ (βλέπετε την σχετική φωτογραφία).

Η παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, αποτέλεσμα προσπαθειών της ΕΠΩΦ, απέδειξε το ενδιαφέρον του συλλόγου όπως η σχετική τελετή αποκτήσει όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη δημοσιότητα

Στο δημοτικό κτήριο Π. Μελά στο Παλαιόκαστρο  έλαβε χώρα  η ομιλία του γνωστού κοινωνιολόγου πολιτικού επιστήμονα  κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη επ’ ευκαιρία της επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με θέμα «19η Μαΐου Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού- η λύση του Τουρκικού προβλήματος» Μια εισήγηση εμπνευσμένη που κράτησε το ακροατήριο εκστασιασμένο.
Πριν από την ομιλία, χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτριος Σαραμάντος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χάρης Αποστολίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος της ΕΠΩΦ κ. Ηρακλής Τσακαλίδης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαίου  κ. Θόδωρος Αμανατίδης και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας κ. Γιάννης Ιωαννίδης