Δράσεις Ε.Π.Ω.Φ. για τη γενοκτονία

Συμπληρώνεται φέτος, δυστυχώς, ένας αιώνας από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένας αιώνας, κατά τη διάρκεια του οποίου το επίσημο ελληνικό κράτος δεν έπραξε τα αυτονόητα, να επιχειρήσει δηλαδή και να πετύχει την διεθνή αναγνώριση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος του Κεμαλικού καθεστώτος.
Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, αλλά με άσβεστο τον πόθο για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού, την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας έχει προγραμματίσει μια σειρά μηνιαίων θεματικών δράσεων.
Συγκεκριμένα:
1) Την προηγούμενη Κυριακή διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία με συγκεκριμένο moto: “δίνουμε αίμα για το αίμα που χάθηκε”.
2) Στις 30 Μαρτίου θα προβεί σε δενδροφύτευση στο πάρκο 19ης Μαΐου στο Ωραιόκαστρο, δίνοντας σε κάθε δένδρο την ονομασία πόλεων του Πόντου, π.χ Τραπεζούντα, Κερασούντα κ.ο.κ. σε μαρμάρινη πλάκα στη ρίζα του δένδρου.
3) Τον Απρίλιο θα καλέσουμε τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων του Ωραιοκάστρου να αποτυπώσουν πάνω σε μια κόλα χαρτιού Α4 ό,τι γνωρίζουν για τον Πόντο.
4) Τον Μάιο η θεατρική μας ομάδα θα παρουσιάσει το δράμα που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού “Ο Φώταγας”.
Στις αρχές Απριλίου, με συνδιοργανωτές την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και την Ένωση Ποντίων Πανοράματος και σε κεντρική αίθουσα της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουμε ένα σπονδυλωτό θέαμα – μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων των Νεοτούρκων. Θα περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου πόντιου δημοσιογράφου Ν. Ασλανίδη ” Η μπάντα”, παρουσίαση του νέου βιβλίου του ίδιου με μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των θλιβερών γεγονότων, εμφάνιση των επτά μικρών λυράρηδων της ΕΠΩΦ και απόδοση του πυρρίχιου χορού Σέρρα.

Χορός Σέρρα από μικρούς χορευτές