Σχετικά με εμάς – Ο Συλλογός μας

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1993 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και φέρει την επωνυμία «‘Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων». Είναι πολιτιστικός, επιμορφωτικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του Συλλόγου είναι η μορφωτική και πνευματική μας καλλιέργεια, μέσα από τον λαϊκό πολιτισμό και τις λαϊκές τέχνες (χορό, τραγούδι, θέατρο κ.ά.), η διατήρηση των ηθών, των εθίμων, της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού του Πόντου.

Στο Σύλλογο λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:

Χορευτικό – Παρουσιάζει την χορευτική παράδοση όλων των περιοχών όπου έζησε και δημιούργησε ο Ελληνισμός (Πόντος, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Νησιά). Λειτουργούν: α) Τμήμα Ποντιακών Χορών (παιδικό, νεολαίας, ενηλίκων προχωρημένων και τα αντίστοιχα τμήματα αρχαρίων) β) Τμήμα Ελλαδίτικων Χορών (αρχαρίων και προχωρημένων).

Χορωδιακό – Η μεικτή χορωδία αριθμεί περί τα εξήντα μέλη και παρουσιάζει τραγούδια ποντιακά, παραδοσιακά απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και έντεχνα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Λειτουργούν δύο αμιγή τμήματα: α) Χορωδία Ποντιακού Παραδοσιακού Ρεπερτορίου β) Χορωδία Έντεχνου και Δημοτικού Ελληνικού Ρεπερτορίου.

Θεατρικό – Η θεατρική ομάδα παρουσιάζει με επιτυχία τα εξής θεατρικά έργα: την κωμωδία του Μιχάλη Κυνηγόπουλου και του Ηρακλή Κοκοζίδη «Το νερόν εσέβεν σ’ αυλάκ», τα έργα του Φίλωνα Κτενίδη «Ο τελευταίον ο χορόν» και «Η ανιψιά του Βέβαια», τα μονόπρακτα «Ο κατηγορούμενος» και «Ρωξάνα και Βαρβάρα» του Στάθη Ευσταθιάδη και «Βαρκύζ ο κλέφτες» που αποτελεί μεταφορά στα ποντιακά του γνωστού έργου του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης». Από το έτος 2017 παρουσιάζει επιπλέον την ηθογραφική κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη «Το μαυροκορ’τ’ς». Τέλος από φέτος λόγω συμπλήρωσης εκατό ετών από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού παρουσιάζει την θεατρική παράσταση ” Ο Φώταγας”.

Εκδοτικό – Εκδίδει το Πολιτιστικό – Λαογραφικό περιοδικό «ΤΟ ΟΡΑΜΑΝ» και συνεχίζει να εκδίδει το Ετήσιο Ημερολόγιο.

Δανειστική Βιβλιοθήκη – Διαθέτει τις εξής κατηγορίες βιβλίων: Ποντιακός Ελληνισμός, Ιστορία, Λαογραφία, Φιλοσοφία, Γεωγραφία, Ελληνική Λογοτεχνία και Ποίηση, Ξένη Λογοτεχνία, Παιδική Λογοτεχνία, Δοκίμια, Περιοδικά και Εγκυκλοπαίδειες. Η Bιβλιοθήκη διαθέτει επίσης και το Αρχείο του Πόντου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Λέσχη Ανάγνωσης – Για τους φίλους του βιβλίου.

Εκμάθηση Ποντιακής Λύρας – Για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Διαδίκτυο – Σημαντική θεωρείται η παρουσία του Συλλόγου στο διαδίκτυο με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.oraman.eu και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο oraman@oraman.eu, καθώς και το κανάλι στο youtube: www.youtube.com/user/oraman93, αλλά και το προφίλ στο Facebook: Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.

Βεστιάριο – Αποτελείται συνολικά περίπου από 150 παραδοσιακές φορεσιές Πόντου, Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου.

Εκμάθηση Ποντιακής Διαλέκτου – Για μικρούς και μεγάλους

Αιμοδοσία και Τράπεζα Αίματος – Για τα μέλη του Συλλόγου.

Στα είκοσι πέντε χρόνια περίπου λειτουργίας του ο Σύλλογος οργάνωσε με επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις όπως: διαλέξεις, ομιλίες, μουσικές -χορευτικές – θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, εκθέσεις και επετειακές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, παρουσιάσεις βιβλίων, ραδιοφωνικές εκπομπές, εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις, ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία. Ο Σύλλογος, επίσης, μετέχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ πολιτιστικών φορέων εντός κι εκτός Ελλάδος. Κορυφαία ήταν η συμμετοχή της χορευτικής ομάδας ποντιακών χορών στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος του Πεκίνου για την έλευση του έτους 2011, ενώ το καλοκαίρι του 2015 «άνοιξε» τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Plovdiv, Bulgaria (Φιλιππούπολη) για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεωργία Πετρίδου
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαρία Συμεωνίδου
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Χρυσούλα Κουρουκερέζη
ΤΑΜΙΑΣ: Φώτης Παστουρματζής
ΜΕΛΗ: Θεόφιλος Σημαιοφορίδης, Γεώργιος Πετρόπουλος, Χριστίνα Παυλίδου, Αλεξάνδρα Σιβρή και Νάκης Κεσίδης.
Υπεύθυνοι λειτουργίας των τμημάτων που λειτουργούν στο σύλλογο θα οριστούν εντός του Σεπτέμβρη 2020:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ/ΠΑΙΔΙΚΟ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ :
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ & ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΛΥΡΑΣ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ & ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΒΕΣΤΙΑΡΙΟΥ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ & ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

«ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΤΚ 57013, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΗΛ & FAX: 2310.694.652 – email: oraman@oraman.eu – website: www.oraman.eu – youtube channel: www.youtube.com/user/oraman93

FACEBOOK: Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων