Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια απ’ τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου απ’ τις πατρογονικές εστίες με την παράλληλη Γενοκτονία και τον αφανισμό 353.000 αθώων θυμάτων από τη λαίλαπα του Κεμαλισμού.
Βασικός πυλώνας υποδοχής των ξεριζωμένων προσφύγων η Θεσσαλονίκη.
Και πιο συγκεκριμένα η Καλαμαριά αποτέλεσε τον θύλακα της αρχικής επιβίωσης των προγόνων μας.
Οι τοποθεσίες του Ωραιοκάστρου και του Πανοράματος τράβηξαν περισσότερο την προσοχή των προσφύγων ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Αυτός είναι ο λόγος που τρεις ποντιακοί σύλλογοι – Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και Ένωση Ποντίων Πανοράματος- ενώνουμε τις προσπάθειές μας για να αποτίσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους πόντιους πρόσφυγες πρώτης γενιάς που παρέλαβαν έρημες κι άνυδρες εκτάσεις και τις μετέτρεψαν στα ομορφότερα ημιορεινά προάστια της Θεσσαλονίκης, το Ωραιόκαστρο και το Πανόραμα. Κι από κοντά η Καλαμαριά, να υπενθυμίζει τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, με τα κύματα να σιγομουρμουρίζουν : …ανθεί και φέρει κι άλλο!

Οι μικροί λυράρηδες

Με πρωτοβουλία της Ε.Π.Ω.Φ. και σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και την Ένωση Ποντίων Πανοράματος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια απ’ τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» στη Δ.Ε.Θ. την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στις 6 μ.μ. και περιελάμβανε:
α) Παρουσίαση βιβλίου «Μάρτυρες … 100 χρόνια μετά» του Ν. Ασλανίδη.
β) Εμφάνιση των μικρών λυράρηδων της Ε.Π.Ω.Φ. σε διδασκαλία Θ. Κοτίδη.
γ) Μοιρολόι από την Αγγελική Παμπουκίδου.
δ) Προβολή ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» του Ν. Ασλανίδη.
ε) Απόδοση πυρρίχιου χορού.

Ο χορός Σέρρα

Συντονισμός από τη Φένια Κλιάτση δημοσιογράφος και γενική επιμέλεια Χρύσα Κυριακού δημοσιογράφος.