Η Χορωδία της ΕΠΩΦ στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας

Για άλλη μια φορά ξεχώρισε με την υπέροχη  εμφάνισή της η Χορωδία της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων, η οποία αποτελούμενη από 30 χορωδούς και συνοδευόμενη από 18/μελή αποστολή, εξήλθε των συνόρων του Δήμου Ωραιοκάστρου έπειτα από πρόσκληση του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας Πρεβέζης, «Αμισός», παίρνοντας μέρος στην εκδήλωση «Μνήμη & Νοσταλγία», το περασμένο Σάββατο 21 Μαΐου 2016. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του Δήμου Πρεβέζης.

Οι εκδηλώσεις μνήμης  ξεκίνησαν με τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών μας ενώ στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό διάφοροι επίσημοι προσκεκλημένοι. Ο κεντρικός ομιλητής  Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος και Λέκτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η εξόντωση των Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών Ελλήνων. Γενοκτονία ή Εθνοκάθαρση;», μεταξύ άλλων δήλωσε: «Απόψε τελούμε Μνημόσυνο, το θρησκευτικό Μνημόσυνο και την κατάθεση στεφάνων αλλά και το πνευματικό Μνημόσυνο το οποίο τελείται  τώρα εδώ. Με την ιδιότητα του Νομικού, Διεθνολόγου θα προσπαθήσω να απαντήσω σε ερωτήματα τα οποία τίθενται στην κοινή γνώμη, στα ΜΜΕ ιδίως με αφορμές άστοχες και ανυπόστατες ιστορικά δηλώσεις ή τοποθετήσεις για το θέμα που μας καίει όλους, τους πρόσφυγες από την πέραν του Αιγαίου Ελλάδα».
samps

 

 

 

 

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Χορωδία της ΕΠΩΦ αποδίδοντας με υποδειγματικό τρόπο -και υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Παύλου Τσακαλίδη, στο πιάνο η Λαρίσα Τσακαλίδου – πέντε τραγούδια. Η άριστη απόδοση των ακριτικών ποντιακών τραγουδιών με επικό και παράλληλα τραγικό ύφος  προκάλεσε αισθήματα συγκίνησης, νοσταλγίας και υπερηφάνειας  για τον πολύπαθο ποντιακό ελληνισμό, αποσπώντας τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού που κατέκλυσε την αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η συναυλία.

Κέρδισε τις εντυπώσεις η αφήγηση μαρτυριών των δραματικών γεγονότων του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Γιάννη Γεωργιάδη.

Ο Σύλλογος Νέας Σαμψούντας, «Αμισός» παρέθεσε δείπνο σε όλους τους προσκεκλημένους όπου διασκεδάσαμε με τραγούδι και μουσική, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τη συμβολή της χορωδίας της ΕΠΩΦ, του λυράρη Σταύρου Μιχαηλίδη και τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων!!
samps.1

 

 

 

 

 

Η αποστολή μας ολοκληρώθηκε την επομένη με επίσκεψη στη Λευκάδα και ιδιαίτερα στο Νυδρί όπου κάναμε  μια μικρή κρουαζιέρα στα κοντινά νησάκια