ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ε.Π.Ω.Φ.

Το Ποντιακό θέατρο με τη μορφή  που πρωτοπαρουσιάστηκε, ολόκληρες δεκαετηρίδες πριν, στις ελληνικές κοινότητες του Πόντου, είναι μια ιδιόμορφη ακτινοβολία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου: γιορτή και τέχνη μαζί.
Τέχνη, γιατί έχει τα χαρακτηριστικά της θεατρικής και σκηνικής λειτουργίας. Γιορτή, γιατί καθρεφτίζει τους κοινωνικούς δεσμούς που δένανε τόσο στέρεα το ποντιακό σύνολο σε μια ενότητα γεμάτη κοινή αίσθηση ζωής, σε μια οντότητα χωρίς υποκρισία, πλούσια σε αρετές και θάρρος.
Το Ποντιακό θέατρο είναι για εμάς τους Πόντιους, εκτός από ψυχαγωγικό θέαμα, ζωντανή αναπόληση της ποντιακής ζωής, κοινωνική γιορτή και δίδαγμα για τις νεώτερες γενιές. Αντιπροσώπευσε και αντιπροσωπεύει και σήμερα τη ζωτικότητα και το δυναμισμό του ποντιακού στοιχείου.

Η ΕΠΩΦ, επιδιώκοντας να καταστήσει τους ‘Ποντίους & Φίλους’ ικανούς να κρατήσουν όσο μπορούν περισσότερο τον ποντιακό χαρακτήρα στον Ελλαδικό χώρο -για το καλό όχι μόνο των ίδιων των Ποντίων, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού- έθεσε το Ποντιακό θέατρο σε μια από τις πρώτες θέσεις των δράσεών της.

Πριν από 8 χρόνια, και παρά τις δυσκολίες, υλικές και άλλες, που προέκυψαν για την πραγματοποίηση μιας θεατρικής παράστασης, η Ένωση προχώρησε στη δημιουργία του Θεατρικού Τμήματός της. Μια σημαντική καλλιτεχνική προσπάθεια, με μεγάλη λαογραφική σημασία και με συνοδοιπόρο τον Γιάννη Γεωργιάδη- γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, ξεκίνησε με πρώτο έργο την κωμωδία των Μ. Κηνυγόπουλου και Η. Κοκοζίδη «Το νερόν εσέβεν σ’ αυλάκ» (ο οποίος μεταξύ άλλων συμμετείχε ως ηθοποιός στην ταινία της τουρκάλας σκηνοθέτιδας Γεσίμ Ουστάογλου «Περιμένοντας τα σύννεφα» , η οποία είναι βασισμένη στο πασίγνωστο έργο του Γιώργου Ανδρεάδη ΤΑΜΑΜΑ).

Το χειροκρότημα του ακροατηρίου οι κόποι και οι θυσίες των ερασιτεχνών ηθοποιών μας, σ’ αυτή την πρώτη προσπάθεια, μας έδωσαν την ώθηση, τη δύναμη αλλά και το αίσθημα της επιτακτικής πια ανάγκης να συνεχίσουμε ενεργά, παρουσιάζοντας άλλα έξι έργα και δίνοντας παραστάσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό.

Το Θεατρικό Τμήμα της ΕΠΩΦ, έχει παρουσιάσει από το 2005 τα εξής ποντιακά έργα:
την κωμωδία των Μ. Κηνυγόπουλου και Η. Κοκοζίδη «Το νερόν εσέβεν σ’ αυλάκ»
την τρίπρακτη ηθογραφία του Φίλωνα Κτενίδη «Ο τελευταίον ο χορόν»
τρία μονόπρακτα σε πρώτη εμφάνιση: του Στάθη Ευσταθιάδη «Κατηγορούμενος» του Φίλωνα Κτενίδη «Η ανεψιά τη Βέβαια» του Στάθη Ευσταθιάδη «Ρωξάνα και Βαρβάρα» την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Βαρκίζ ο κλέφτες» την ηθογραφική κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη «Μαυροκόρ’τ’ς»
Ο δυναμισμός των συντελεστών και του σκηνοθέτη Γιάννη Γεωργιάδη, η εργατικότητα και η επιμονή τους, εδραίωσαν τη Θεατρική μας ομάδα στον Ποντιακό χώρο, κατακτώντας την πρώτη θέση στο 2ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου, με το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Ο τελευταίον ο χορόν», υποσκελίζοντας άλλες θεατρικές ομάδες που έχουν καταγραμμένες στο ενεργητικό τους πολλές επιτυχίες, κάνοντάς μας περήφανους.

Ερασιτέχνες ηθοποιοί και Συντελεστές, καλούμε όλους τους ‘Ποντίους & Φίλους’ να συμπαρασταθούν στον αγώνα που ανιδιοτελώς δίνει όλη η θεατρική ομάδα. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ωφέλιμοι και αποδοτικοί στην κοινωνία μας. Από το Νοέμβριο του 2015, παρουσιάζουμε το ποντιακό θεατρικό έργο  «Μαυροκόρ’τ’ς», το 2ο κατά σειρά ηθογραφικό έργο μετά τον «Ξενιτέα», του Φίλωνα Κτενίδη.