ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η ΕΠΩΦ διοργανώνει και παρουσιάζει το δρώμενο των Μωμόγερων στους δρόμους του Ωραιοκάστρου. Φέτος, προσκεκλημένος σύλλογος, ο σύλλογος Αλωνακίων Κοζάνης “Πόντος”.

Το δρώμενο ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου 2013 από τα γραφεία του συλλόγου στο Κονταξοπούλειο Δημοτικό γυμναστήριο Ωραιοκάστρου.momogeroi4
Για την επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες, η προσέλευση του κόσμου, η φιλοξενία από τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, η Δημοτική αστυνομία και βεβαίως οι Μωμόγεροι των Αλωνακίων “Πόντος”.
Μαζί μας και φέτος ήταν η ηγεσία της ΠΟΕ και του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα ήταν μαζί μας σε όλη την διαδρομή ο πρόεδρος της ΠΟΕ κύριος Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης κύριος Επαμεινώντας Φαχαντίδης και το μέλος της ΠΟΕ κύριος Μαυρομάτης Γεώργιος.
Οι καταστηματάρχες της Λ. Δημοκρατίας υποδέχτηκαν τους Μωμόγερους στις εισόδους των καταστημάτων τους προσφέροντας σε όλους κεράσματα και άφθονο κρασί. Το δρώμενο έδινε παράσταση τιμώντας τους ανθρώπους οι οποίοι προσέφεραν κεράσματα, ενώ ταυτόχρονα ο “Άρκον” και οι λοιποί του θεατρικού σχήματος πείραζαν τον κόσμο κάνοντας και ζαβολιές..! Ο δέ χωροφύλακας διαφύλασσε την ομαλή ροή του δρώμενου μοιράζοντας και πρόστιμα ενώ δεν ξεχνούσε να ελέγχει και την νομιμότητα των καταστημάτων..!
Μετά από περίπου πέντε ώρες περιπλάνησης έλαβε τέλος για φέτος το δρώμενο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η ΕΠΩΦ δεσμεύεται από τώρα ότι την επόμενη χρονιά 2014 θα είναι πάλι εδώ με προσφορά στο Ωραιόκαστρο και τους κατοίκους του παρουσιάζοντας, εκτός των άλλων, και το αρχαίο Ελληνικό δρώμενο των Μωμόγερων το οποίο διασώθηκε από τους Πόντιους και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μετά το 1922.