Χορευτικό στη Λιθουανία

Η χορευτική ομάδα της Ένωσης ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση που της έγινε, μετέβη στην πόλη Ukmerge της Λιθουανίας από 22 έως 27 Μαΐου και παρουσίασε το πρόγραμμα της στις εκδηλώσεις που έγιναν για τα 216 χρόνια της ίδρυσης της πόλης αυτής η οποία απέχει περί τα 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Βίλνιους. Συνολικά δόθηκαν επτά παραστάσεις απ΄ τις οποίες οι δύο σε σχολικά συγκροτήματα, τέσσερις σε ανοιχτές εκδηλώσεις και μία στο δημοτικό θέατρο. Στις κεντρικές εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης χορευτικά συγκροτήματα από την Ιταλία, την Τσεχία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή που επεφύλασσε το κοινό σε κάθε εμφάνιση της χορευτικής μας ομάδας ενώ παροιμιώδης υπήρξε η φιλοξενία μας από τις εκεί αρχές με προεξάρχουσα την κυρία Ρεγκίνα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων η ελληνική σημαία κυμάτιζε στο κέντρο της πόλης ενώ επίσημος προσκεκλημένος ήταν και ο πρόξενος μας στο Βίλνιους κύριος Σπύρος Μυλωνάκης.

Λιθουανία

Αναμνηστική με τον Πρόξενο

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μας συνάντησε αντιπροσωπεία του συλλόγου ποντίων από το Βίλνιους (υπάρχουν περί τις 200 οικογένειες ποντίων) κι έτσι η αποστολή μας είχε άλλη μία επιτυχία, τη σφυρηλάτηση και ενδυνάμωση των σχέσεων με τους εκεί αδελφούς μας. Μάλιστα η αντιπροσωπεία αυτή μας μετέφερε την πρόσκληση του δημάρχου της Λιθουανικής πρωτεύσας να πάρουμε μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί το Σεπτέμβριο.
Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του χορευτή μας Χρήστου Συμβουλίδη ο οποίος εκτελώντας χρέη διερμηνέα, πέτυχε να μη λείψει τίποτε από κανένα μας.

Αναμνηστική του συγκροτήματος

Το συγκρότημα στο μνημείο