Όνειρο Δωδεκάμερου

Την Κυριακή 2 Μαρτίου είκοσι παιδιά από το χορευτικό και από την χορωδία του συλλόγου μας παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση Όνειρο Δωδεκάμερου στην Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

Πρόκειται για ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο του σημαντικού Νεοέλληνα συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά και είναι βασισμένο στα ήθη, τα έθιμα και τα λαογραφικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Το λαϊκό αυτό παραμύθι πραγματεύεται με έναν μοναδικό τρόπο τους μύθους του Δωδεκάμερου και περνάει σημαντικά μηνύματα στα παιδιά. Το Δωδεκάμερο είναι το διάστημα από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου και είναι συνδεδεμένο με πολλές λαϊκές δοξασίες. Είναι μια περίοδος που, σύμφωνα με την θρησκευτική μας παράδοση, η γη γεμίζει με κακά πνεύματα μέχρι την ημέρα των Φώτων.

Image

Φωτογραφία από το θέατρο

Τις νύχτες του Δωδεκάμερου οι καλικάντζαροι ξετρυπώνουν από τα βάθη της γης και τριγυρνάνε ανάμεσα στους ανθρώπους κάνοντας διάφορες ζαβολιές. Ο αρχηγός τους, ο Μαντρακούκος, ερωτεύεται την Πλούμπω, την όμορφη παρακόρη της Κυρα – Καλής. Με δόλο καταφέρνει να πείσει την Κυρα – Καλή να στείλει την Πλούμπω μόνη της το βράδυ στον μύλο. Το κορίτσι βρίσκεται ολομόναχο ανάμεσα στον χορό των καλικάντζαρων, που θέλουν να την κάνουν βασίλισσα τους. Αφού την γεμίσουν με πλούτη, η Πλούμπω καταφέρνει να τους ξεφύγει. Η αδερφή της η Μαλάμω ζηλεύει και αποφασίζει να πάει και αυτή στον μύλο, να ξεγελάσει τους καλικάντζαρους και να γεμίσει πλούτη. Οι καλικάντζαροι αποκαλύπτουν αμέσως την πονηριά της και η ζωή της κρέμεται από μια κλωστή.