ΠΟΝΤΟΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Από 29 Απριλίου έως 30  Μαΐου 2012 βρισκόταν σε εξέλιξη μια πολυθεματική έκθεση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά με θέμα: ΠΟΝΤΟΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ. Ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Παύλου Μελά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Ποντιακών Μελετών.

Ψυχή όλης αυτής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Κώστας Φωτιάδης.

Η Κυριακή 20  Μαΐου 2012 ήταν αφιερωμένη στη ποντιακή γαστρονομία. Αρκετοί ποντιακοί σύλλογοι παρασκεύασαν επί τόπου ποντιακά εδέσματα τα οποία προσφέρθηκαν στους επισκέπτες.  Απ’ αυτό το προσκλητήριο η ΕΠΩΦ δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσει.  Έτσι, γυναίκες-μέλη του συλλόγου παρασκεύασαν επί τόπου 80 λίτρα σούπας (τανωμένον σορβά) τα οποία καταναλώθηκαν μέχρι σταγόνας.  Μάλιστα, ο σουρβάς της ΕΠΩΦ απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια του κ. Κώστα Φωτιάδη, του
κ. Θωμά Σαββίδη (καθηγητή ΑΠΘ- τμήμα βιολογικό, ο οποίος και ομίλησε για την ποντιακή γαστρονομία) και του κ  Γιώργου Τανιμανίδη.
Θεωρούμε ότι η γαστρονομία ενός λαού είναι ένα από τα γνωρίσματα της αυτογνωσίας του.  Έτσι, δίνουμε ως ΕΠΩΦ ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη της ποντιακής γαστρονομίας.
Εκτός των άλλων, απέσπασε κολακευτικά σχόλια η εμφάνιση των γυναικών μαγειρισσών του συλλόγου, με τα ομοιόμορφα μπλουζάκια -καπελάκια και γάντια.
Ο Σύλλογος Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ευχαριστεί τις γυναίκες-μαγείρισσες πουσυμμετείχαν:
Θεανώ Αναστασιάδου, Εύη Κοτσώνη, Μαίρη Ακριτίδου, Μένη Καρασαββίδου, Κατερίνα Παπαδοπούλου και η Όλγα Τσιβρανίδου.