Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στις 2-4/10/2015 στη Θεσσαλονίκη, παρουσία 500 περίπου νέων Ποντίων από όλο τον κόσμο. Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης.
Στο κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής ανταποκρίθηκαν 13 Ομοσπονδίες Ποντιακών Σωματείων από 23 χώρες. Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων συμμετείχε ενεργά με τους δικούς της νέους σύνεδρους.
Στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε, να προβληματιστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Παράλληλα διασκεδάσαμε και κάναμε νέες γνωριμίες. Διακεκριμένοι ομιλητές αλλά και εκπρόσωποι της νεολαίας κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το ρόλο της ποντιακής νεολαίας, τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας καθώς και την ελληνική κρίση. Κυρίαρχο ήταν το ζήτημα της αναγνώρισης των γενοκτονιών των λαών της Ανατολής.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό νέων να ενδιαφέρεται για την παράδοση και να δραστηριοποιείται με άξονα τη συνέχιση της. Κόντρα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η ποντιακή νεολαία απέδειξε ότι είναι «ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη αλλά και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής της αποστολής». Παρά τις αποστάσεις που μας χωρίζουν και το διαφορετικό τρόπο ζωής, καταφέραμε να συγκεντρωθούμε και να ξεκινήσουμε μια συνεργασία για την προώθηση των θεμάτων που μας απασχολούν.
Συμμετέχοντας σε διαφορετικές ομάδες εργασίας, ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στους τόπους διαμονής τους. Θέματα όπως η παιδεία και η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου και παράδοσης ήταν αυτά που φάνηκαν να απασχολούν τους περισσότερους. Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να πάρουμε ιδέες καθώς και να καταθέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τις δικές μας ιδέες και προτάσεις. Ανάμεσα στα ψηφίσματα της Συνδιάσκεψης κυριάρχησε η ανάγκη δημιουργίας ενός οργάνου που θα συντονίζει τις ενέργειες των Ποντίων σε όλο τον κόσμο. Επίσης προτάθηκε η διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου για την προώθηση της γενοκτονίας των Ποντίων σε συνεργασία με τους Ασσύριους και τους Αρμένιους. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η ένταξη στο πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων της ιστορίας και του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το ιστορικό παρελθόν μας έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος και αποτρέποντας την επανάληψη τους.
Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης έκλεισε το τριήμερο με ένα Φεστιβάλ Πολιτισμού, όπου παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε: η μουσική και ο χορός μας ενώνουν.
Η πρόκληση τώρα είναι να διατηρήσουμε την ενότητα του χώρου και να κοιτάξουμε μπροστά, με σεβασμό στο παρελθόν, υλοποιώντας τους στόχους τους οποίους θέσαμε. Απαλλαγμένοι από την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει τον ποντιακό χώρο και παραμερίζοντας τις όποιες αντιθέσεις. Προχωράμε!!!